La exterior, primirea Mirului arată ca orice altă ceremonie, precum o absolvire sau o petrecere. Dar ca să știm ce se întâmplă cu adevărat, trebuie să privim adânc în suflet. Inima ta a fost făcută pentru Dumnezeu, și ca orice mușchi, trebuie dezvoltată. Cu cât te rogi mai mult, cu atât o dezvolți mai mult, făcând tot mai mult loc iubirii lui Dumnezeu să o umple. Dumnezeu a umplut prima oară inima ta cu Duhul Sfânt când ai fost botezat. Acum, la miruire, darurile Duhului Sfânt sunt sporite și primești o forță specială pentru a răspândi și apăra credința.
Dar cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este una dintre cele trei Persoane ale Preasfintei Treimi iar unul dintre titlurile Lui este „Dătătorul de viață”. La Mir, ca la toate celelalte Sacramente, Dumnezeu îți oferă haruri speciale pentru a trăi asemenea Lui altruist și pentru binele celorlalți. S-ar putea să nu simți o schimbare în momentul primirii Mirului, dar revărsarea Duhului Sfânt îți pune o pecete și o armură. Această revărsare este întocmai ce a dat și Apostolilor Săi.
După moartea și Învierea Sa Isus a spus că le va da pe Duhul Sfânt și prin El, forța de care au nevoie ca să îl vestească întregii lumi pe Isus. După zece zile, în sărbătoarea Rusaliilor, Maria și Apostolii se ascundeau în Cenacol, în Ierusalim. Era speriați și nu știau ce să facă. Un vânt puternic a bătut, iar Apostolii au văzut limbi de foc deasupra capetelor lor. Sufletele le-au fost umplute de Duhul Sfânt și le-a fost dată inspirația și tăria să înfrunte persecuțiile și ostilitățile în răspândirea mesajului lui Dumnezeu. Cu câteva săptămâni înainte, Petru fusese atât de speriat încât negase chiar și că l-ar cunoaște pe Isus. Acum, proclamă cu curaj adevărul, iar în aceea zi peste 3.000 de oameni au devenit discipoli ai lui Isus.
Așadar, de ce te invită Isus să primești aceeași revărsare a Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului? Deoarece așa cum i-a trimis pe Apostoli în lume, te trimite și pe tine. Isus știe că uneori avem nevoie nu doar de mai multă credință, ci de curajul de a trăi acea credință și a o împărtăși cu alții. Plini de Duhul Sfânt, Apostolii au călătorit și predicat în lumea antică, și au pus temeliile Bisericii creștine pe care o cunoaștem astăzi. Nu a fost ușor. Au fost batjocoriți, scuipați și chiar uciși. În viața ta, în familie, la școală, în comunitatea ta, vei întâlni persoane care au nevoie de convertire și de pocăință, așa cum au întâlnit și Apostolii. Este sarcina ta să împărtășești cu iubire Evanghelia, nu doar cu cuvintele ci și prin modul în care trăiești și acționezi în viața de zi cu zi.
Care este deci rolul Mirului în viața noastră, de creștini? Devenim copii ai lui Dumnezeu și primim revărsarea Duhului Sfânt la Botez, care este acum întărit și confirmat în Sacramentului Mirului. Apostolii și-au pus mâinile peste creștinii botezați pentru a-i mirui, acum două mii de ani, și chiar și azi, Episcopul tău, ca succesor al Apostolilor, va pune mâinile deasupra ta. Episcopul spune apoi: „Primește pecetea darului Duhului Sfânt”, în timp ce te unge pe frunte cu ulei. Așa cum soldații purtau sigiliul conducătorului lor pe armuri și scuturi și tu porți acum sigiliul lui Isus. Alegi un nume la Miruire, un sfânt care va fi călăuza ta spirituală în cer, apărătorul tău în rugăciune, în timp ce te străduiești să împlinești misiunea dată de Dumnezeu ție. Îți alegi și un naș ca un ajutor special, aici pe pământ, care trebuie să îți fie exemplu de sfințenie și să te însoțească pe drumul tău.
Vezi deci: Mirul nu este doar o recunoaștere a creșterii sau a înaintării tale în credință; nu este vorba de asumarea credinței ca fiind a ta. De fapt, nu faci nimic altceva decât să primești harul lui Dumnezeu și tărie de la Duhul Sfânt. Dumnezeu face toată munca! El îți oferă harul de a merge în lume ca mărturisitor al lui Isus Cristos. De aceea, când ești miruit, primești și cele șapte daruri ale Duhului Sfânt: înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, tăria, știința, evlavia și frica de Dumnezeu. Fiecare dintre aceste daruri te ajută să primești inspirația lui Dumnezeu mai eficient. Poți să accepți aceste daruri și să le dezvolți deplin petrecând timp în rugăciune cu Dumnezeu și străduindu-te să trăiești o viață bună și virtuoasă. În timp, vei vedea că vei răspunde la impulsurile Duhului Sfânt mai natural, pe măsură ce devii tot mai mult asemenea lui Cristos. Dar dacă abandonezi darurile Lui, dacă nu petreci timp cu Dumnezeu, riști să cazi în păcat. Satana este părintele minciunilor, și te va deruta în legătură cu ceea ce te face fericit, împlinit.
Exact ca Apostolii, trăim într-o lume în care fiecare zi reprezintă o luptă între bine și rău. Satana este gata să te trimită spre calea greșită. Datorită Sacramentului Mirului, porți acum pecetea lui Cristos și ți-a fost dată protecția Lui spirituală. Îi poți auzi chemarea și o poți urma pe calea pe care au mers nenumărați sfinți înaintea ta, proclamând cu curaj Evanghelia lui Isus Cristos, împotrivindu-te ispitei, crescând în virtute și devenind ceea ce Dumnezeu te cheamă să fii: sfânt.
Comenteaza