Dragi enoriaşi ai parohiei Sf. Francisc de Assisi din București,

Suntem trei preoți în această parohie: pr. Iosif Tiba, pr. Florin Bordeuș şi pr. Claudiu Herciu. Am fost chemaţi de Tatăl Preasfânt să ne îngrijim de viața de credință a fiecăruia dintre dumneavoastră. Vieţile noastre sunt oferite pentru a face ca această parohie să crească, să devină o parohie vie și misionară, o parohie care să re-dea identitatea şi mândria de a te numi creştin. Credinţa noastră e un dar nemaiîntâlnit în istoria umanităţii, este un dar care ne salvează de pericolele vieţii vizibile şi invizibile, un dar care aduce pace şi pune o ordine sănătoasă în complexitatea lumii în care ne naştem. Trebuie să profităm de această înţelepciune a credinţei! Şi nu ne putem numi cu adevărat nici oameni şi nici creştini dacă trăim separaţi de Dumnezeu şi separaţi unul de celălalt. De aceea propunem în parohia Sf. Francisc de Assisi activităţi pentru fiecare mod de viaţă şi pentru fiecare generaţie: copii, tineri, adulți, cupluri, persoane în vârstă căci:
– parohia este locul veştilor bune de la Dumnezeu (Euanghelion)
– parohia e locul de primire al fiecăruia şi locul de solidaritate
– parohia e locul unde Dumnezeu ne strigă la El pe nume
– parohia este locul de rugăciune și de vindecare prin balsamul Sacramentelor
– parohia este locul în care îl urmărim de aproape pe Isus de-a lungul Liturghiei
– parohia este locul dobândirii identităţii credinţei şi personalitatea de creştin
– parohia e locul din care Dumnezeu se face public celorlalţi prin noi cei botezaţi

Într-o lume lipsită de speranță, noi cei botezați, suntem chemați să dăm mărturie despre faptul că Mântuirea adusă de Cristos este în acțiune și lucrează. Misterul și sensul existenței, sacrul, supranaturalul, lupta pe care Satana o dă să pună stăpânire pe vieţile noastre, viața de după moarte, viața interioară sunt indispensabile omului și oricât de mult ar voi să le evite nu se poate debarasa de ele. Dimensiunea religioasă face parte involuntar din fiecare respiraţie şi fiecare dorinţă umană, face parte din însăşi esența umanităţii fiecăruia. A nega și a evacua acest lucru îl conduce pe om la lipsa de sens, la tot felul de nevroze și căutări disperate de mântuire în această lume. Un om care nu se mai închină la Dumnezeu, ajunge să se închine la orice.

Rațiunea de a fi a parohiei Sf. Francisc de Assisi este aceea de a-l experimenta și întâlni pe Cristos cel Viu și de a da mărturie altora despre acest lucru. Trebuie să arătăm că Biserica are un cuvânt original și pertinent pentru timpul nostru. Suntem chemați să ieșim din pătrățica și din individualismul nostru. Avem nevoie de o reînnoire parohială pe toate planurile – prezență la liturghie, timp de formare la viața spirituală și de credință, timp de rugăciune și adorație în biserică împreună, pregătirea copiilor la Prima Sfântă Împărtășanie, implicarea copiilor mai mari la cateheză, participarea tinerilor la formare și la liturghia tinerilor, implicarea în parohie a voluntarilor pentru vizitarea săracilor, a bătrânilor și pentru întreținerea și înfrumusețarea bisericii.

Vă atașez în continuare programul general al comunității noastre la care cu timpul se pot adăuga și alte activități și parcursuri de formare și de creștere în credință și iubire.

Sfânta Liturghie :

Duminica și sărbători : 9h00, 11h00, 18h00
Zilnic : 8h00 și 18h00

Timp de rugăciune și Adorație Euharistică :

Rozariul (înainte de Sf Liturghie) : zilnic la ora 17h30

Rugăciune la Sf Anton de Padova pentru ajutor și nevoile personale:
– fiecare marți la liturghia de la ora 18h00

Adorație euharistică și grup de rugăciune:
– fiecare joi după Sf Liturghie: 18h45 – 19h30,
– fiecare duminică : 10h30 – 11h00

Consacrare la Inima lui Isus și binecuvântare cu Sf Sacrament:
– prima vineri din lună

Consacrare la Inima Neprihănită a Sf Fecioare Mariei:
– prima sâmbătă din lună

Formare și aprofundare a credinței pentru copii, tineri și adulți

Cateheză cu copiii la Prima Sf. Împărtășanie și copiii mai mari:
– duminica : 10h00 – 11h00

Aprofundarea credinței cu adulții :
– duminica 10h00 – 10h30 urmat de rugăciune împreună 10h30 – 11h00

Întâlnire, cunoaștere și formare cu tinerii :
– duminica 16h30 – 18h00

❖ Cantina milostivirii:
În fiecare a treia sâmbătă din lună încercăm să ajutăm un număr de circa 24 de enoriași care trăiesc în sărăcie materială și umană. Enoriași benevoli se organizează pentru a le duce pachete cu mâncare, dar mai ales prezența și iubirea fraternă.

În concluzie, nu pot decât să mă repet din nou: lumea are nevoie de misionari, de evanghelizatori! Noi suntem cei care am primit această misiune de a participa la mântuirea lumii alături de Isus, prin Botezul nostru. Noi suntem carnea şi oasele Lui în lume, trupul Său mistic. Lumea are nevoie de martori ai ”nebuniei divine” a lui Cristos. Prin aceaste gânduri și reflexii vreau să reaprindem în fiecare dintre noi dorința de reînnoire, de formare și de angajare. Este nevoie de un nou elan al credinței și de rugăciune care să ne conducă în fața oamenilor timpului nostru. Este nevoie de un nou entuziasm de a iubi și de a servi, lucru care va deveni sursa bucuriei noastre.

`